12.8.2012

Älä jätä koiraa kuumaan autoon !



Lämpöhalvauksen ensimmäiset oireet: Nopea läähätys ja levottomuus, horjahtelu ja hoippuva liikkuminen. Lemmikin polkuanturat ovat märät. Muita mahdollisia oireita ovat kuolaaminen, tuijottava katse, oksentelu, ripuli sekä kirkkaanpunaiset limakalvot. Tila voi johtaa nopeastikin shokkiin ja tajuttomuuteen, jolloin seurauksena saattaa olla lemmikin menehtyminen.

Ensiapu lämpöhalvaukseen: Lemmikki on siirrettävä nopeasti viileämpään paikkaan ja mikäli mahdollista lemmikkiä tulee jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä, esimerkiksi suihkulla, uimavedellä tai käärimällä märkiä pyyhkeitä eläimen ympärille. Nopeimmiten lemmikki viilenee alueilta joissa on vähämmän karvaa (mahanalus, tassut). Lemmikille tulee tarjota juotavaa. Vakavat lämpöhalvaustapaukset on kuljetettava nopeasti eläinlääkäriin.

Jos mahdollista lemmikin lämpötilaa tulee seurata kuumemittarilla. Viilennys tulee lopettaa hyvissä ajoin, esim. kun eläimen lämpötila on 39 C, koska märkä, viileä turkki laskee lämpötilaa suihkutuksen jälkeenkin. Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38 - 39 C astetta.

Ennaltaehkäisy: Lämpöhalvausta on helppo ennalta ehkäistä yksinkertaisin toimenpitein; ulkoiluta lemmikkisi kesähelteellä vuorokauden viileimpinä aikoina, huolehdi että lemmikilläsi on mahdollisuus päästä varjoon ja raikasta juomavettä on aina saatavilla. Huomioithan, että koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi ! :)