27.12.2013

Olipa kerran ylijalostus - ja on vieläkin

Tästä aiheesta saa aina välillä lukea blogeista ja uutisista, mutta ei todellakaan turhaan. Ylijalostus on ongelma, itse rinnastaisin sen jopa eläinrääkkäykseen. Esimerkkinä kaksi alla olevaa kuvaa shar peista, jolla on nykyään paljon mm. silmä- ja iho-ongelmia juuri ylijalostuksen takia! Eikä ihme, nahkaa riittää vaikka muille jakaa!



Hieman on nämäkin rodut muuttunut? Nykypäivänä löytyy toki "hyviäkin" kasvattajia, jotka miettivät koiran terveyttä, sukusiitosprosenttia ja sitten vasta ulkonäköä. Harmi vaan, että joissain roduissa ollaan menty pahasti metsään. Kasvattajat eivät ole yksinään syypäitä. Kennelliitot voisivat tiukentaa sääntöjä koiranjalostuksessa, jossain maissa saa risteyttää vaikka siskon ja veljen keskenään. Koirat eivät tarvitse terveystuloksia ja uroksia saa käyttää niin monta kertaa jalostukseen kun vain haluaa. Entä jos tällä uroksella onkin jokin perinnöllinen sairaus ja hupsis nyt sillä on 500 jälkeläistä?

Muutoksia on onneksi tapahtunut, Suomen kennelliitolla on PEVISA-ohjelma, johon kuuluvat rodut tarvitsevat tietyn terveystuloksen, jotta niitä voidaan pennuttaa. Myös sukusiitosprosentista on säännöksiä, ainakin täällä Suomessa. Uutena juttuna on roturisteytykset, eli joku rotu risteytetään toiseen ja jälkeläiset pääsevät rekisteriin. Tässä on tietysti tiukat säädökset ja lupa pitää saada rotujärjestöltä ja rodun alkuperämaasta. Mutta hienoa, että virheitä korjataan.

Aiheella voisi mässäillä vaikka kuinka paljon, mutta tässä pari hyvää videota, kannattaa katsoa!

Pedigree Dogs Exposed (englanniksi)
Sairaaksi jalostettu paras ystävä (suom. tekstit)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi ! :)