14.12.2013

Joulukalenteri - Luukku 14: Näyttelyt ja match showt, mitä ne ovat?

Toivoisin kovasti sellasta postausta missä selittäisit vähän näistä näyttelyn lyhenteistä yms. kun ite en tajua noista juuri mitää :P

Tämä kommenntti pisti kyllä ajattelmaan, että olempas ollut vähän ajattelematon :-D Tämmöinen postaus olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten! Käytän monissa näyttelyteksteissä varmaan kummallisen kuuluisia lyhenteitä ja termejä. Tässä ensin koiranäyttelyn kulku sekä termit lyhyesti ja mahdollisimman yksinkertaisesti selitettynä ja sitten samat match showsta! :-)

Koiranäyttelyssä joka rodussa arvostellaan koirat sukupuolen ja luokan mukaan. Luokkat menevät iän mukaan: pentu-, juniori-, nuorten-, avoin- ja veteraaniluokka. Näiden lisäksi ovat käyttöluokka (johon ilmoitetaan koira, jolla on ns. käyttötulos, laikoilla esim. tietty tulos hirvikokeesta) ja valioluokka (ilmoitetaan koira, joka on muotovalio). Joka luokka jakaantuu siis vielä kahteen, uroksiin ja narttuihin ja ne arvioidaan erikseen. Pentuluokka on periaatteessa epävirallinen luokka, siinä ei jaeta SERTiä tai mitään muutakaan ja tulokset eivät näy jalostustietojärjestelmässä. Pennut eivät myöskään osallistu rotunsa paras-kilpailuun. (Termien selitykset alempana)



Joka rodussa kehään menevät ensin pentuluokan urokset ja niiden jälkeen nartut. Seuraavaksi junioriurokset, nuoret urokset, avoimet urokset jne. Kun uroksista on sijoitettu neljä parasta, alkavat nartut samassa järjestyksessä juniorinartut, nuoret nartut jne. Tuomari arvostelee joka koiran erikseen ja sanelee sille arvostelun, jonka kehäsihteeri kirjoittaa paperille. Koira saa joko laatumaininnan ei voida arvostella (EVA), hylätty(HYL), tyydyttävä(T), hyvä(H), erittäin hyvä(EH) tai erinomainen(ERI). Ne koirat, jotka saavat erittäin hyvän tai erinomaisen(paitsi pennut), kisaavat vielä oman luokkansa luokkavoitosta (urokset ja nartut erikseen). Esim. nuorten luokan paras narttu on NUK1, toiseksi tullut narttu NUK2 jne. Uroksissa sijoitetaan myös NUK1, NUK2 jne. 

Kun kaikista luokista(paitsi pennuista) on sijoitettu parhaat urokset ja nartut, alkavat paras uros ja paras narttu-kilpailut. Paras narttu-kilpailuun osallistuvat ERIn saaneet ja jossain luokassa neljän parhaan joukkoon sijoittuneet nartut. Tuomari sijoittaa nartuista neljä, joista paras on PN1, toiseksi tullut PN2 jne. Uroksista valitaan samanlailla neljä parasta, PU1, PU2 jne.

Rotunsa parhaan tittelistä kilpailevat paras narttu sekä paras uros. Rotunsa paras on ROP ja toiseksi paras VSP. Rotunsa paras jatkaa vielä ryhmäkilpailuun. Veteraanit kilpalevat vähän kuin omana luokkanaan, jokaisessa rodussa valitaan paras veteraani ja loppukehissä näyttelyn paras veteraani (BIS-VET).



Loppuun vielä vähän termejä :-) :

VSP = vastakkaiset sukupuolen paras
SERT = sertifikaatti, kolmella sertillä koirasta tulee muotovalio (FI MVA) Poikkeuksena esim. laikat tarvitsevat sertien lisäksi käyttötuloksen.
Ryhmäkilpailu = Koirarodut on jaettu 10 roturyhmään, esim. länsisiperianlaika kuuluu ryhmään 5. Ryhmäkilpailuun osallistuvat sen ryhmän kaikkien rotujen parhaat eli ROP-koirat. Joka ryhmästä sijoitetaan neljä parasta koiraa, esim. paras on RYP1, toinen RYP2 jne.
BIS-kehä: Eli best in show "näyttelyn paras", tähän ns. loppukehään osallistuvat jokaisen ryhmän voittajat.
Jalostustietojärjestelmä = Eli KoiraNet, Suomen kennelliiton ylläpitämä rekisteri, johon merkitään koiran tulokset esim. näytteyissä.
SA = sertin arvoinen, tämän voi saada monikin koira, mutta serti jaetaan vain parhaalle SA:n arvoiselle urokselle ja nartulle.
VaraSERT = varasertifikaatin saa toiseksi paras SA:n arvoinen koira. Harvoin, jos sertin saanut koira ei voi ottaa sertiä vastaan (on jo esim. muotovalio), serti siirtyy varasertin saaneelle koiralle.
CACIB = kansainvälinen sertifikaatti, näitä jaetaan vain kansainvälisissä koiranäyttelyissä, esim Tampere KV. Neljällä CACIB:lla kolmesta eri maasta koirasta tulee kansainvälinen muotovalio (C.I.B)
VaraCACIB = Vastaava kuin varaSERT

Lopuksi vielä esimerkkinä Vinskin näyttelytulos Tampereen ryhmänäyttelystä suomennettuna:  AVO-ERI AVK1 PU2 SA VSP SERT
Erinomainen avoimessa luokassa, avoimen kilpailuluokan ensimmäinen, toiseksi paras uros, sertifikaatin arvoinen, vastakkaisen sukupuolen paras ja sertifikaatti

Match show on epävirallinen koiranäyttely. Siellä yleisin luokkajako on isot pennut, pienet pennut, isot aikuiset ja pienet aikuiset. Joskus myös sekarotuisille ja veteraaneille on omat kehänsä. Muulloin ne osallistuvat johonkin noista neljästä luokasta. Joskus match showssa on vielä lapsi&koira tai junior handler-kehä, mutta niiden voittajat eivät osallistu loppuliseen BIS-kehään. Match shown voi periaatteessa järjestää kuka vaan, usein se on joku koirakerho. Mätsäriin ilmoittaudutaan paikan päällä.


Kehät alkavat usein samaan aikaan ja kehään mennään pareittain. Eli vastakkain voi olla vaikkapa todella menestynyt näyttelyhaukku ja sekarotuinen kotikoira. Kehässä juostaan pari kertaa ympäri ja koiria seisotetaan. Tuomari antaa toiselle sinisen nauhan(eli "huonomman") ja toiselle punaisen nauhan (eli "paremman"). Kun luokasta on kaikki parit menty läpi, alkaa sinisen nauhan saaneiden kehä. Niistä tuomari sijoittaa neljä parasta: SIN1, SIN2 jne. Samalla lailla menee punaisten kehä. Kun joka luokasta on valittu sinisten ja punaisten parhaat, SIN1 ja PUN1 koirat joka luokasta menevät loppukehään. Siellä sijoitetaan vielä neljä parasta, BIS1, BIS2 jne. Match show on siis todella yksinkertaistettu versio koiranäyttelyistä ja se onkin ihan kiva "harrastus" ja myös loistavaa harjoitusta koiralle näyttelykehiä varten.

4 kommenttia :

  1. onhan pennuillakin rotunsa paras-kilpailu mutta se on vain pentujen kesken :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on on mutta siitä ei tule merkintää jalostustietojärjestelmään että on tavallaan epävirallinen luokka :-)

      Poista
  2. Psst! Pakko huomauttaa, että tekstissä on virhe tai tulkinnan varainen kohta jonka voi ymmärtää väärin: luokat ei mene junioriurokset ja juniorinartut järjestyksessä, vaan ensin käydään läpi kaikki urosten luokat ja paras uros -kehä ja sitten homma alusta nartuilla (lukuunottamatta pentuja, jotka käsitellään ensin urokset ja sitten nartut). En siis tiedä tarkoititko tuota, mutta piti nyt kuitenkin sanoa. :) Hyvä postaus, kiva kun otetaan huomioon myös aloittelijoita, eipä usein tule ajatelleeksi ettei kaikki koiraharrastajat ole vielä näistä perillä.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi ! :)